Termostatul defectat al automobilului dumneavoastră poate provoca probleme serioase ale motorului dacă astfel le veți ignora în permanență. Termostatul asigură ca motorul să nu se supraîncălzească pentru că acest lucru ar putea cauza daune considerabile, inclusiv din cele mai costisitoare: calarea motorului și garnitură de chiulasa deteriorată.
Deci, cum veți afla că aveți o defecțiune și ce puteți efectua pentru a o remedia? Haideți să aflăm, dar pentru aceasta ar trebui să recapitulăm modul de funcționare a termostatului.
Care este rolul termostatului?
Termostatul este o componentă-cheie a sistemului de răcire a motorului și are rolul de a regla temperatura. Acesta acționează ca o supapă, declanșată de variațiile temperaturii lichidului de răcire.
Atunci când este cald, acesta se deschide ușor pentru ca lichidul de răcire să poată fi răcit de radiator. Atunci când acesta este rece, el rămâne închis.
Cum este diagnosticat un termostat auto defectat
Termostatele se pot defecta și pot rămâne blocate deschise sau închise și, în ambele cazuri, motorul automobilului ar putea avea de suferit. Atrageți atenție deosebită la următoarele simptome frecvente ale unui termostat defectat:
- Motorul nu funcționează corespunzător
- Economia consumului de combustibil este mai joasă
- Martorul de temperatură a motorului indică valori înalte sau are fluctuații.
- Ați remarcat scurgeri de lichid de răcire de sub automobil. Acest lucru ar putea fi, de asemenea, un indiciu că radiatorul are scurgeri, totuși dacă veți remarca acest lucru, cel mai bine este să chemați un profesionist ca să-l examineze.
Cu regret, acest lucru nu vă va oferi o diagnosticare exhaustivă, iar mecanicul de la autoservice vă va oferi alte câteva modalități prin care-l puteți testa, dar acestea sunt, fără îndoială, principalele simptome ale termostatului defect la care ar trebui să atrageți atenția. Există o singură modalitate de a ști cu siguranță, și anume prin înlocuirea termostatului.
Cum să reparați un termostat auto defectat în 8 pași simpli
De ce veți avea nevoie:
- Mănuși de siguranță;
- Ochelari de protecție;
- Cric și suporturi de tip capră;
- Un recipient corespunzător pentru colectarea lichidului de răcire, care este toxic;
- Chei;
- Lichid de răcire nou;
- Termostat nou;
Ce trebuie să faceți:
- Etapa 1: Faceți o evaluare a siguranței.
Asigurați-vă că ați făcut verificările de sănătate și de siguranță. Autovehiculul se află pe o alee, într-un garaj sau într-un alt spațiu sigur și pe o suprafață plană pentru a efectua lucrările? Aveți îmbrăcămintea corespunzătoare, mănuși și ochelari de protecție (acestea fiind indispensabile atunci când lucrați cu antigelul)? Motorul automobilului este rece? Dacă tocmai ați utilizat automobilul, va trebui să așteptați până când motorul se va răci.
- Etapa 2: Goliți lichidul de răcire.
Utilizați cricul și suporturile de tip capră și ridicați cu grijă automobilul. Plasați recipientul sub radiator, unde veți colecta lichidul de răcire care se scurge, apoi scoateți dopul de la radiator. După ce lichidul de răcire s-a scurs integral, înlocuiți bușonul.
- Etapa 3: Ridicați partea din față a automobilului și găsiți termostatul.
Consultați cartea tehnică și identificați unde se află termostatul în automobilul dumneavoastră. La majoritatea autovehiculelor, acesta este situat la baza radiatorului și cel mai bine este să-l accesați dedesubt după ce ați ridicat partea din față a autovehiculului.
- Etapa 4: Înlocuiți termostatul.
Scoateți termostatul vechi defectat și instalați-l pe cel nou. Puteți afla prețul unui termostat nou online. Nu este ideal, dar este un preț relativ mic care va trebui achitat pentru o conducere confortabilă și în siguranță.
- Etapa 5: Adăugați lichid de răcire nou.
Este ocazia perfectă pentru a înlocui lichidul de răcire - una dintre acele lucrări pe care nu le efectuați atât de des pe cât ar trebui. Pentru a face acest lucru, începeți prin a curăța, sau "spăla", sistemul cu lichid de curățare. Umpleți radiatorul cu acesta înainte de a-l goli, așa cum ați făcut cu lichidul de răcire. Apoi adăugați lichid de răcire nou.
- Etapa 6: Coborâți automobilul.
Coborâți automobilul de pe suporturile de tip capră cu ajutorul cricului.
- Etapa 7: Efectuați câteva verificări simple.
Rulați automobilul și testați încălzitorul. Ar trebui să constatați încrezător că acesta se conectează și se menține o temperatură constantă fără probleme. Verificați cadranul cu temperatura motorului, căutând indiciile supraîncălzirii. De asemenea, puteți verifica nivelul lichidului de răcire după câteva zile (și atunci când motorul este rece) pentru a vă asigura că nu aveți nicio scurgere. Dacă problemele persistă, contactați cât mai rapid posibil un mecanic de încredere.
- Etapa 8: Spălați echipamentul și eliminați în siguranță lichidul de răcire vechi.
Nu în ultimul rând, trebuie să aveți grijă să spălați orice lichid de răcire toxic de pe hainele, mănușile și mâinile dumneavoastră și, bineînțeles, să eliminați lichidul de răcire vechi, contaminat, în conformitate cu directivele locale.
Alternativa
Desigur, nu orice persoană dispune de sculele necesare sau ar fi dispus să se aplece sub automobil. Dacă vi se pare că acesta este cazul dumneavoastră, sau dacă nu vă simțiți pe deplin convins în a face singur aceste lucrări, exact pentru asta și sunt mecanicii și nu are rost să vă riscați siguranța.
Magazinele online oferă o selecție largă de piese de schimb pentru o gamă variată de autovehicule. Puteți găsi cu ușurință produsele corespunzătoare căutând după denumirea produsului și denumirea modelului, de exemplu termostat Opel Astra G și puteți afla prețul antigelului auto.
Produse de TOP pe această temă: